
Wat zijn Bergen eigenlijk?
Een berg is een landvorm die uit een beperkt gebied bestaat dat duidelijk hoger is dan de omgeving. Soms wordt de grens aangehouden dat een berg zich meer dan 200 a 300 meter boven zijn omgeving verheft, als een berg kleiner is dan wordt het een heuvel genoemd.
Een berg is een hoge top waar vaak sneeuw licht. Een berg is makkelijk te herkennen aan zijn besneeuwde bovenkant en hoekige pieken.
Claire Biggelaar - Michelle Peters
hoe zijn bergen ontstaan?
Als platen botsen, worden de bovenste lagen van de aardkost samengedrukt en plooien die. Zo ontstaan bergen waar jij in de winter op skiet en in de zomer fietst. Dit proces is nog altijd in gang, en zal ook altijd zo door blijven gaan. De aarde leeft als het ware. Bij de tweede manier ontstaan bergen door twee platen die uit elkaar schuiven. Hierdoor stroomt magma (lava) uit de aarde naar boven, waardoor een vulkaan (oftewel een berg) ontstaat.
hoe de bergen precies zijn ontstaan dat weten we niet, hoe bergen ontstaan heeft te maken met de aardkorst. In de aardkorst is het heet, vloeibaar gesteente. Dat is magma. Op de magma drijven ook platen. Die platen schoven en botsen, doordat die platen schoven en botsten werden de platen langzaam omhoog geduwd en zo ontstaan er heel langzaam bergen. Op andere plaatsen zakte de aardkorst waardoor diepe putten gevormd werden, die nu meestal meren zijn geworden.
De bergen groeien minder dan een millimeter per jaar. Pas na miljoenen jaren zijn de bergen zo geworden zoals ze nu zijn. Bergen ontstaan soms ook door vulkaanuitbarstingen of aardbevingen. Omdat aardbevingen ook omhoog worden geduwd.
Claire Biggelaar - Michelle Peters


waarom hebben wij geen bergen in Nederland?
De Grebbeberg, Sint-Pietersberg en de Vaalserberg zijn geen bergen. Want in de aardrijkskunde is een berg pas een berg als die hoger is dan 500 meter. De Alpen zijn de schuld dat wij zo laag liggen. Maar wij hebben wel 1 berg in Nederland sinds 2010 op het Caribische eiland Saba; de Mount Scenery. Een slapende vulkaan van 877 meter.
Claire Biggelaar
welke soorten bergen zijn er?
Er zijn niet heel veel verschillende soorten bergen. Maar drie daarvan zijn: sneeuw bergen, rotsachtige bergen en vulkanen.
Bijna allemaal zijn ze wel het zelfde, maar toch heeft de een iets wat de ander bijvoorbeeld niet heeft. Zoals andere dieren of lava zoals bij vulkanen. In rots bergen kun je ook hele andere sporten doen dan in sneeuwbergen. Zoals dat je rotsklimmen niet bij vulkanen of sneeuwbergen kan doen. Want daar zijn niet zo’n hele goeie inhammen waar je kunt staan bij die sport. En skiën, rodelen, langlaufen en snowboarden kun je niet bij vulkanen, en rotsachtige bergen doen. Raften kun je bij elke soort berg doen als er maar een wild stromende rivier is.
Claire Bliggelaar

wat is de bekendste berg?
De Mount Everest = lees je straks meer over.
De k2 = de K2 is 8611 meter hoog. Hij ligt op de grens van Pakistan en China. Mensen zeggen dat dit de moeilijkste berg is om te beklimmen van alle bergen. De berg heeft een sterfcijfer van 25%
De Dhaulagiri = als je het letterlijk vertaalt betekend het ‘de witte berg’. Hij is 8167 meter hoog. Deze berg ligt ook in Nepal.
Claire Biggelaar

hoe leven dieren op een berg?
in een hooggebergte is het erg koud en waait het heel hard. Er is niet veel te eten en er is weinig zuurstof. Veel bergtoppen zijn zo hoog dat er geen bomen meer groeien. Hierdoor kunnen er moeilijk dieren leven. De dieren die wel in het hooggebergte wonen, zijn op allerlei verschillende manieren aangepast aan het leven in dit gebied. Bijv: de alpenkauw past zijn dieet aan als er in de winter weinig eten is. Dan eet hij ook wel bloemknopjes en droge bessen in plaats van insecten. Fluithazen verzamelen in de zomer gras en leggen dat op warme stenen in de zon. Als het droog is, sjouwen ze het naar hun hol. Zo leggen ze een wintervoorraad hooi aan van ongeveer 35 kilo. Daar kunnen ze zes tot acht maanden van leven.
Het hoogste deel van een hooggebergte, net onder de sneeuwgrens, bestaat vooral uit kale rotsen en stenen. Er komen bijna geen planten voor. De meeste dieren die er leven, zijn heel erg klein. Onder het hoogste deel, nog boven de boomgrens, liggen de alpenweiden. In de zomer groeien daar veel gras en andere planten. Herten en gemzen (soort geiten) klimmen dan in de zomer de berg op, op zoek naar eten. sommige dieren eten zich vet in de herfst. Bijv: de jak, een rund dat in de Himalaya rondloopt. De jak leeft van grassen, kruiden en mossen. De jak eet zich in de zomer helemaal vol zodat er een vetlaag onder zijn vacht komt. In dat vet zit veel energie (zijn wintervoorraad).
Veel dieren in het hooggebergte houden een winterslaap bijv: alpenmarmotten. Die slapen de hele winter samen in een hol, dicht tegen elkaar aan. Hun temperatuur daalt dan en hun hartslag en ademhaling worden langzamer. Daardoor verbruiken ze weinig energie. Hoog in de bergen zit er weinig zuurstof in de lucht. Zoogdieren in het hooggebergte hebben extra veel rode bloedlichaampjes, daardoor kunnen ze er toch overleven. De bloedlichaampjes, kleine rode deeltjes in het bloed, nemen namelijk de zuurstof op. Ook krijgen de dieren veel lucht en zuurstof binnen doordat ze extra grote longen hebben.
leven er planten/bomen op bergen?
Er zijn veel verschillende soorten planten in de bergen, klein tot groot en in allerlei vormen. De naaldboom komen bijna altijd voor, de naalden van deze bomen zijn taai en kan goed tegen de kou. Toch groeien deze bomen niet op de toppen van bergen. Bergen hebben namelijk een boomgrens, de hoogte is bij elke berg anders. Boven de grens kunnen geen bomen meer groeien omdat de knoppen van bomen daar niet in leven kunnen blijven door de kou. Er kunnen boven de boomgrens wel planten groeien. Deze planten hebben dan vaak kleine bladen zodat ze niet teveel vocht kwijtraken. Ook hebben ze stevige stengels. De planten kunnen ook tegen de sneeuw, het houdt ze juist warm tot de temperatuur stijgt en de sneeuw smelt.

Hoe zijn de Alphen ontstaan?
De Alphen zijn de grootste en de hoogste bergen van Europa. Maar hoe zijn ze eigenlijk ontstaan? Wij wonen op de buitenste laag van de aarde de aardkorst. Die is 6 tot 60 km dik. De aardkorst is niet een geheel maar dat zijn allemaal losse platen die op de aarde liggen. Ze drijven eigenlijk een beetje op de laag daaronder, er zit ook beweging in die platen en dat noemen ze: platentektoniek. Daar waar die platen elkaar tegen komen ontstaan er botsingen plaats. De platen deuken in, ze drukken tegen elkaar aan. Zo’n botsing kan miljoenen jaren duren. Die platen gaan beetje bij beetje verder omhoog staan, en daardoor ontstaat er een berg. De alpen zijn eigenlijk een resultaat van allemaal botsingen die miljoenen jaren lang doorgingen, en krijg je allemaal bergen net zo als bij de Alpen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb